Zakelijk Beter
Image default
Werkgelegenheid

Werken bij de overheid betekent werken aan een veelzijdige carrière

n Nederland behoort de overheid tot een van de grootste werkgevers. In 2019 werden er circa 525.000 overheidsbanen geregistreerd, wat overeenkomt met maar liefst vijf procent van het totale aantal banen in ons land. Als je op zoek bent naar nieuwe carrièremogelijkheden, biedt werken voor de overheid je dus prachtige loopbaankansen. Bovendien zijn de vacatures bij de overheid zeer gevarieerd, waardoor de kans groot is dat er een functie is die bij jou past. Toch blijkt dat veel professionals niet direct denken aan een carrière in de overheidssector bij het maken van loopbaankeuzes. Dit is zonde, want de overheid biedt een stabiel vakgebied met tal van boeiende functies. In dit artikel belichten we daarom de diverse loopbaankansen die de overheid te bieden heeft.

Openbaar bestuur en veiligheid

Openbaar bestuur en veiligheid vormen de twee hoofdsegmenten van de overheidssector, elk onderverdeeld in specifieke vakgebieden. Het openbaar bestuur omvat gemeenten, provincies, waterschappen, de rijksoverheid en de rechterlijke macht. Veiligheid omvat onder andere de politie en defensie. Binnen deze overheidssegmenten zijn er vele verschillende beroepsmogelijkheden. Of je nu politieagent, beroepsmilitair, rechter of medewerker van een gemeentelijke instelling wilt worden, je werkt allemaal voor de Nederlandse overheid.

Als je interesse hebt in een baan in een van de volgende sectoren, is het de moeite waard om te overwegen een carrière bij de overheid te starten:

  • Management;
  • Techniek;
  • ICT;
  • Sociaal Domein;
  • Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch;
  • Economisch-administratief;
  • Commercieel.

De overheid is aantrekkelijk als werkgever vanwege haar diversiteit en stabiliteit.

Maar liefst negentig procent van de werknemers heeft een vast dienstverband, terwijl het landelijk gemiddelde op 74 procent ligt. Dit betekent dat je bij de overheid een solide carrière kunt opbouwen. Een ander voordeel van werken bij de overheid is dat deeltijdwerk vaak wordt geaccepteerd. Wel zijn er verschillen tussen de diverse overheidssegmenten. Bijvoorbeeld, de meeste deeltijdbanen zijn te vinden bij gemeenten, terwijl defensie minder deeltijdwerk aanbiedt. Over het algemeen werkt meer dan een derde van de medewerkers bij de overheid in deeltijd, meestal minder dan 35 uur per week. Als je op zoek bent naar een deeltijdbaan, heb je dus goede kansen om er een te vinden binnen de overheid.

Gevarieerd aanbod aan vacatures

Er zijn steeds meer vacatures beschikbaar binnen de overheid, variërend van vergunningverlener APV en junior constructeur tot Wmo vacatures. Dit ondanks het feit dat overheidsmedewerkers relatief weinig van baan wisselen. Deze trend wordt voornamelijk veroorzaakt door de toenemende vergrijzing in ons land, waardoor er behoefte is aan nieuwe medewerkers om de vrijgekomen posities in te vullen. Ongeacht jouw achtergrond, studie of werkervaring, is de kans groot dat je binnen de overheid een passende functie vindt die bij jou past als een maatpak.