Zakelijk Beter
Image default
Personeelszaken

Waarom is verzuimpreventie zo waardevol?

Ziek is ziek, werd vroeger altijd al gezegd en dat klopt natuurlijk. Het is belangrijk dat werknemers bij ziekte goed naar hun lichaam luisteren en voldoende rust nemen. Lichamelijke ongemakken en ziekte door privéomstandigheden zijn vervelend, maar haast niet te voorkomen door de werkgever. Toch komt het helaas ook regelmatig voor dat de onderliggende oorzaak van ziekte werk gerelateerd is. Maar liefst 60% van de ziekmeldingen heeft te maken met het werk. Dat betekent dat verzuimpreventie een belangrijk onderdeel moet zijn van de managementtaken. 

Dit zijn de grootste ziekteveroorzakers op het werk

Een griepje, oorontsteking, een gebroken arm; het zijn allemaal ongemakken die niet te voorkomen door de werkgever. Toch melden ook veel werknemers zich ziek vanwege andere redenen. Zo staat ontevredenheid op het werk in de top drie van ziekteveroorzakers op het werk en zijn ook (te) hoge taakeisen een reden voor werknemers om thuis te blijven. Dankzij verzuimpreventie kun je afwezigheid door ziekte die werk gerelateerd is voorkomen. En dat maakt verzuimpreventie ontzettend waardevol.

Verzuimpreventie: blijf op de hoogte en registreer alle gegevens

Verzuimpreventie is een belangrijk onderdeel om je bedrijf gezond te houden. Het begint al bij het opvangen van signalen die gaan over problemen op het werk. Door op de hoogte te zijn van wat er speelt bij de medewerkers is het mogelijk om hierop te anticiperen. Ook onderliggende problemen kunnen duidelijker worden door goed in contact te blijven met de werknemers.

Houd belangrijke gegevens up to date 

Naast het signaleren van problemen is het belangrijk om alle informatie over het verzuim bij te houden op een centrale plek. Met een goed systeem maakt het registreren van informatie duidelijk, eenvoudig en overzichtelijk. Dankzij rapportages en statistieken kun je eerder achterhalen wat de redenen van het verzuim zijn en hierop inspelen. Wanneer de oorzaken van het verzuim achterhaald en opgelost worden, zullen medewerkers zich minder vaak ziek melden vanwege werkgerelateerde redenen.

Waardevol voor de werkgever, maar ook voor het personeel

Verzuimpreventie houdt werknemers inzetbaar en voorkomt langdurig en onnodig verzuim. Er zijn hierdoor minder ziekmeldingen en de uitloop van personeel minimaliseert. Om deze redenen hoeft er minder geld en tijd gestoken te worden in het vinden en inwerken van nieuwe medewerkers. Daarnaast voelen werknemers zich dankzij verzuimpreventie vaak beter gehoord en begrepen. Soms is alleen al gehoord worden en weten dat er aan een oplossing gewerkt wordt voldoende om ziekmeldingen binnen een bedrijf tegen te gaan.

Ga werk gerelateerd ziekteverzuim tegen met behulp van Visma Verzuim

Met de software van Visma verzuim worden alle gegevens over het verzuim van de medewerkers eenvoudig geregistreerd. Bovendien is het mogelijk om de werknemers via het werknemersportaal toegang te geven tot alle informatie. Zelfs verslagen van de bedrijfsarts kunnen via het portaal bekeken worden door de werknemers. Hierdoor zijn werknemers en werkgevers altijd goed op de hoogte van wat er speelt. Het is dus mogelijk om op deze manier de werknemer te betrekken bij zijn of haar verzuim. De transparantie die de software van Visma Verzuim creëert, komt de verhouding tussen werkgevers en werknemers ten goede. Werknemers voelen zich hierdoor betrokken en hebben meer vertrouwen in de werkgever, omdat alle gegevens duidelijk op papier staan en inzichtelijk zijn.