Zakelijk Beter
Image default
Grote bedrijven

Groen, groener, groenst. Planten als investering op kantoor

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je zonder je kopjes koffie moeilijk de dag door komt op kantoor? Zijn het de deadlines, de lange dagen of de drukte van collega’s om je heen? Zo kan het soms lijken. Maar nu is het tijd om ook eens verder te kijken. Want de oplossing is misschien dichterbij dan je denkt. Planten zijn een waardevolle investering als het gaat om het welzijn van medewerkers.

Effectief en creatief werken

Planten blijken namelijk niet alleen de lucht te zuiveren van schadelijke stoffen en de luchtvochtigheid te verbeteren. Uit onderzoek is nu ook gebleken dat ze je concentratie en creativiteit verhogen. Zo kun je effectief aan je volgende pitch werken en haal je onbewust inspiratie uit de atypische vormen van bijvoorbeeld de Ctenanthe of Cycas Revoluta (Vredespalm). Deze inspireren het brein om buiten de vast gebaande wegen te gaan denken. Zo haal je resultaten binnen waar je jezelf mee verrast en tevreden mee zal zijn. Niet in het minst omdat groene planten ook een rustgevend effect op ons brein. Ook verbeteren ze de akoestiek van de ruimte, wat je oren indirect dus meer rust geeft. Deze punten alleen al zijn reden genoeg om eens wat groen te shoppen.

Gezellig groen praatje

Soms denken we ook wel eens dat we ons alleen maar op ons werk moeten focussen om zo het meest productief te zijn. Maar het blijkt nu dus dat een beetje groene afleiding ons een heel eind verder brengt. Is het bijvoorbeeld niet leuk om eens uit de vaste rolpatronen te springen en met je collega samen een plant te verpotten? Of een gesprekje te houden over hoe je die Monstera Deliciosa of Alocasia Portadora nu eigenlijk moet verzorgen? Zo maak je je collega’s eens op een hele andere manier mee. En wie weet, kom je zo ook tot gesprekken die je normaal niet zo snel zou hebben met hun. Na zo’n half uurtje met je handen werken ben je bovendien weer helemaal opgeladen om achter de computer te kruipen en die belangrijke email er eindelijk eruit te gooien.

Groen plannen en planten

Wil je dus jezelf en je collega’s een handje helpen en je werkplek tot een fijne ruimte te maken? Kies dan voor een aantal mooie groene planten op kantoor. Je zult er productief door werken, meer tevreden zijn, creatiever en waarschijnlijk dus zelfs socialer! Nu je dat weet kun je het op verschillende manieren aanpakken om jouw werkplek te vergroenen. Zo kan elke collega een plant meenemen die hij of zij het mooiste vindt. Ook kun je één keer een investering doen en een imposante verzameling planten kopen. Misschien een grote Strelitzia Nicolai (Paradijsvogelplant) voor in die ene lege hoek die altijd een beetje kaal aanvoelt. En een elegante Calathea Duo op de tafel? En een Anthurium Jaguar Green (Flamingoplant) bij de koffiehoek om er tijdens een kopje koffie of thee eens extra van te genieten. Al is de Coffea Arabica Duo (Koffieplant) daarvoor natuurlijk nog passender. In ieder geval genoeg reden voor een groen, groener, groenst kantoor.