Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat te doen met overtollige laptops?

Heeft u ook ontzettend veel oude laptops en heeft u geen idee wat u hiermee moet doen? Voor veel mensen herkenbaar, andere mensen hebben dit proces al achter de rug. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze oude laptops vol staan met gevoelige data en u wilt natuurlijk niet dat deze data op straat komt te liggen. Er zijn ontzettend veel opties voor het opruimen van uw oude laptops, waaronder veilige en minder veilige opties. Om u te helpen bij het maken van een keuze hebben we de meest populaire opties in dit artikel op een rijtje gezet.

Het hergebruiken van oude laptops

Mits uw laptops nog van goede kwaliteit zijn kunt u ervoor kiezen de laptops allemaal terug te zetten naar fabrieksinstellingen en deze laptops opnieuw te gebruiken binnen uw eigen organisatie. Het is wel van groot belang dat u de laptops in dat geval binnen uw organisatie houdt om een aantal redenen.

Laptops

Terugzetten naar fabrieksinstellingen is niet de juiste optie

Het terugzetten naar fabrieksinstellingen lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Door deze reset uit te voeren kunt u niet met 100% zekerheid zeggen dat de data ook daadwerkelijk is vernietigd. Andere mensen zouden nog steeds toegang kunnen krijgen tot uw oude data of delen daarvan, erg gevaarlijk dus.

Uw oude laptops naar de milieustraat

U denkt het milieu te redden door uw oude laptops naar de milieustraat te brengen, niet zo’n slim plan als u het ons vraagt. Wanneer u de laptops (inclusief harde schijf) naar de milieustraat brengt heeft iedereen zomaar toegang tot uw, wellicht gevoelige, data. Dat is niet wenselijk en dus is de milieustraat een optie, maar niet de meest veilige optie.

Uw oude laptops verkopen

Uw oude laptops verkopen kan een goed plan zijn, mits u dit op de juiste manier uitvoert. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw gevoelige data zomaar op straat komt te liggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw oude laptops particulier te verkopen, niet per se een verkeerde keuze. Het is dan van belang dat u de harde schijf uit uw laptop verwijderd, zoals eerder aangegeven is het simpelweg terugzetten naar fabrieksinstellingen niet genoeg voor het veilig doorgeven van apparaten. U kunt er ook voor kiezen om uw oude laptops op uiterst veilige manier te verkopen. U verkoopt de laptops dan aan een gecertificeerd bedrijf die de data voor u zal verwijderen. En met verwijderen bedoelen we dan ook echt grondig verwijderen.