Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe werkt de verloren was methode?

Staalgieten is maatwerk. Of het nu om enorme platen gaat of om kleine onderdelen van een machine. Maar behalve maatwerk is het ook precisiewerk. Om te zorgen dat ieder staalproduct voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, maken staalgieterijen gebruik van de verloren was methode.

De verloren was methode nader uitgelegd

De verloren was methode is opgebouwd uit een aantal stappen. Doordat er gewerkt wordt met verhitte producten vraagt het productieproces natuurlijk tijd.

Het maken van een wasmodel

Aan de hand van de opgegeven maten wordt een matrijs gemaakt. Deze matrijs is van aluminium of staal en is het negatief van het uiteindelijke product. In deze matrijs wordt namelijk vloeibare was gespoten. Bij het maken van deze matrijs wordt direct al gecontroleerd of er geen oppervlakteruwheden zijn, omdat dit dan ook invloed zal hebben op het eindproduct. Nadat de vloeibare was in de matrijs is gespoten, moet het afkoelen. De wasmodellen zijn, eenmaal afgekoeld, de matrijs voor het uiteindelijke gietstuk. Deze wasmodellen zijn hol van binnen en worden aan een zogenaamde wasboom bevestigd. Ook deze wasboom heeft een opening zodat later het staal erin gegoten kan worden.

Een keramieken mantel

De wasmodellen zijn de basis voor de uiteindelijke mal voor het staal. Deze wasmodellen worden eerst zorgvuldig gespoeld, zodat het zeker is dat er geen vuil meer aan de mallen zit. Vervolgens wordt de wasboom zeven tot negen keer in een vloeibare substantie gedompeld en daarna met keramiekpoeder bestrooid. Keramiek is, in tegenstelling tot was, vuurvast en daarmee dus de juiste basis voor een mal om staal in te gieten. Als de keramieken laag aangebracht is, moet dit in een droogkamer aan de lucht drogen.

Het verwijderen van de was

Als de keramieken laag volledig gedroogd is, kan de waslaag verwijderd worden. Dit gebeurt door middel van stoom. Door de hoge temperatuur smelt de was en gaat het dus eigenlijk ‘verloren’. Dit is de reden van de benaming van de verloren was methode. Helemaal verloren is de was overigens niet. Want de gesmolten was wordt opgevangen en kan weer opnieuw gebruikt worden voor een volgend wasmodel. Nu de keramische laag helemaal op zichzelf staat, is het tijd om het nog extra uit te laten harden. Dit gebeurt op hoge temperatuur, namelijk op 1100°C. Mochten er toch nog wasresten achtergebleven zijn, dan zullen die tijdens deze verhitting alsnog helemaal wegsmelten.

Staalgieten en controle

Nu is eindelijk het moment aangebroken dat het werkelijke staalgieten kan beginnen. De staallegering wordt verhit en ook de vorm zelf moet een hoge temperatuur hebben. Anders is het hitteverschil te groot en kan er een thermische schok optreden. Nadat alles afgegoten is, kunnen de gevulde mallen onder gecontroleerde omstandigheden afkoelen. Dit is het begin van het stollingsproces. Na het afkoelen wordt de keramiek van het staal geklopt en het staal wordt van de boom gezaagd. Vervolgens worden de gegoten producten nauwkeurig nagekeken en gecontroleerd. Mocht het nodig zijn voor de toepasbaarheid van het product, dan kan er nog een speciale warmtebehandeling plaatsvinden. Ook kan een coating aangebracht worden tegen roestvorming.Met de verloren was methode kan op deze manier voor iedere industrie staal gegoten worden.