Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe stimuleer je creativiteit op de werkvloer?

Creativiteit is ontzettend belangrijk. De mens is gemaakt om creatief bezig te zijn en daarnaast is het ook handig voor veel aspecten in het leven. Creativiteit maakt het leven leuk, het doorbreekt patronen, het brengt ideeën samen en het creëert nieuwe dingen. Toch is het af en toe best lastig om creatief te zijn. Daarom krijg je hier in deze blog een aantal ideeën om creatief te worden en/of blijven op de werkvloer.  

Autonomie 

Creativiteit op het werk hoeft niet gelijk te staan aan creativiteit op de werkplek. Soms kan een verandering van omgeving helpen om nieuwe ideeën op te doen. Verander af en toe de routine van je team met bijvoorbeeld vergaderingen buiten de werkplek. Brainstormen in een koffiehuis kan meer ideeën opleveren dan je denkt, omdat het helpt de routine te doorbreken. Als je werknemers weer op kantoor zijn, kun je overwegen je huidige beleid voor werken op afstand uit te breiden of bij te werken om werknemers meer flexibiliteit te bieden en hen tegelijkertijd te helpen kosten te besparen en tijd te besparen op het woon-werkverkeer. Daarnaast geef je ze zoveel mogelijk vrijheid en vraag je ze regelmatig om input over verschillende onderwerpen.  

Stimuleer zelf nadenken en risico’s nemen 

Creëer een kantoorcultuur waarin het nemen van creatieve risico’s wordt beloond. Een van de redenen waarom werknemers niet out of the box denken of andere oplossingen voorstellen, is de angst om fouten te maken en geen steun te krijgen voor hun ideeën. Maak je medewerkers zo veel mogelijk duidelijk dat je organisatie creativiteit waardeert en het belang ervan inziet. Dit kan duidelijk worden gecommuniceerd door open te staan voor nieuwe ideeën en door risiconemers te erkennen voor de impact die ze hebben gemaakt. Sta ook open voor feedback en suggesties van je werknemers. Zorg voor een open-deur-beleid of bied een anonieme uitlaatklep voor iedereen die zijn gedachten privé wil delen.  

Externe hulp 

Wanneer je moeite hebt met creativiteit en autonomie te stimuleren, kun je vragen om externe hulp van een innovatiebureau. Zij hebben verscheidene manieren om dit wel te stimuleren, zoals design thinking. Design thinking is een wetenschappelijk bewezen en veelgebruikte methode om te zorgen voor creativiteit en innovatie.