Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het verwijderen van oude data, niet zo simpel als u denkt

Veel bedrijven en ondernemers zitten met overtollige hardware waarvan de data moet worden verwijderd. Veel organisaties onderschatten het proces wat hiermee is gemoeid. Het is namelijk van ontzettend belang dat u de data op een professionele manier vernietigd. “Wat kan er misgaan?”, hoor ik u denken. Dat wordt u in dit artikel haarfijn uitgelegd.

Het terugzetten naar fabrieksinstellingen

Veel ondernemers denken de klus te klaren met het simpelweg terugzetten naar fabrieksinstellingen, dit is echter niet hoe simpel datavernietiging in elkaar steekt. Een reset naar fabrieksinstellingen is lang niet genoeg om alle data definitief te verwijderen. Wanneer u het apparaat verkoopt kan het zijn dat de volgende eigenaar toegang heeft tot uw data, iets wat u absoluut niet wilt.

Dataverwijdering

Harde schijf wissen

Ook dit is een optie als het gaat om het verwijderen van data. U raadt het al; ook deze optie is niet erg veilig. Op het eerste oog zal het zo lijken dat alle data is verwijderd. De bestanden zijn wel degelijk terug te halen, het zal niet simpel gaan, maar het kan. Om het zekere voor het onzekere te nemen kunt u dit dus beter niet doen. U wilt immers niet dat uw gevoelige data op straat komt te liggen.

Weggooien van uw oude devices

Het weggooien van oude devices is ook geen goed idee. Wanneer u de hardware naar een milieustraat brengt kan het zijn dat deze in verkeerde handen terecht komt. Het verwijderen van de harde schijf zou hierbij al een groot verschil maken. Toch is dit niet de juiste vorm van datavernietiging en is ook dit een absolute afrader.

Wat is dan wel de juiste manier?

De beste optie om uw data te vernietigen is via een gecertificeerd bedrijf. Het bedrijf zal kundige medewerkers inschakelen om uw data op een veilige manier te verwijderen. Om zeker te weten of uw data in goede handen is kunt u kunt erop letten of het bedrijf uw data verwijdert conform AVG – GDPR. Het professioneel laten verwijderen van data brengt ook nog andere voordelen met zich mee. Zo kunt u ervoor kiezen om de hardware opnieuw in te zetten binnen uw organisatie. Vaak is het ook mogelijk de hardware direct te verkopen aan het bedrijf dat uw data heeft verwijderd, ideaal voor als u toch al van de devices af moest. Professionele datavernietiging is dus absoluut geen overbodige luxe. Het brengt een hoop voordelen met zich mee en is de meest veilige keuze, ook voor uw organisatie.