Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Herken een werksleur in vier stappen

Staar je tijdens je werk meer uit het raam dan naar je beeldscherm? Raak je met elk bericht dat je krijgt van collega’s nog meer gedemotiveerd en sleep jij jezelf vaak met tegenzin naar werk? Dan is het tijd om te realiseren dat je in een werksleur kan zitten. Hoe ben je hier beland en nog belangrijker: hoe kom je eruit? Laat ons je helpen. 

Even dubbelchecken

Voordat we verder gaan, willen we honderd procent zeker zijn dat jij in een werksleur zit. Komen volgende situaties je bekender voor dan je lief is?

  • Je voelt je erg ongelukkig, onvervuld, ongemotiveerd en onbevredigd door je baan

  • Je bent minder productief en efficiënt

  • Je zoekt uitvluchten om een vrije dag te nemen

Gaan de alarmbellen rinkelen? Dan kunnen we niks anders concluderen dan dat je in een werksleur zit. Wel als het alleen je werk beïnvloedt overigens. Als het je hele leven beïnvloedt, dan kun je wel eens te maken hebben met een burn-out. Grijp hierbij in met professionele hulp. 

Ben je enkel op werkvlak in een sleur beland? Voordat je het probleem kunt aanpakken, is de kern van het probleem belangrijk om te signaleren. Waar begon het allemaal? Wat kunnen de redenen zijn waarom jij je zo voelt? Dit kan het zijn:

  1. De opwinding is weg

De nieuwigheid is van jouw taak af. Alle nieuwe prikkels maken plaats voor gewoontes. De trots die je in het begin voelde is weg. Door de routine kan de opwinding snel weggaan. Daardoor doet de vraag ‘of je het nog wel leuk vindt’ misschien wel snel aan. 

  1. Motivatie maakt plaats voor routine

Reden twee sluit mooi aan op reden een. De opwinding is weg, je hebt je draai gevonden en alles gaat op de automatische piloot. Hierdoor merk je dat je helemaal geen energie van je werk krijgt, sterker nog je voelt je gedurende de dag behoorlijk futloos. Steeds vaker zit je te denken aan een nieuwe weg om in te slaan. Wellicht een nieuwe werkgever, of zou een mooie nieuwe stap in je carrière ook al volstaan? Doe eens een capaciteitentest bij bureaus als Hellotest om te zien welke capaciteiten nu onberoerd blijven. 

  1. Gespannen werksfeer

Hoe langer je ergens werkt, hoe meer je de ‘ware aard’ van mensen zult zien. Misschien blijkt die ene leuke collega van het begin nu best wel achter de ellebogen te zijn. Of strijdt iedereen om die ene mooie promotie en gunt niemand elkaar nog licht in de ogen? Dat kan voor veel spanningen op de werkvloer zorgen. Geen ideale werkomgeving!

  1. Uit balans

Veel mensen hebben last van een verkeerde leef-werk-balans. De balans behouden tussen genoeg werken en een fijn privéleven is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien is dit de start van je carrière en is dit voor jou dé tijd om te shinen voordat je begint aan kinderen, trouwen en dat soort volwassen stappen. Sla hierin echter niet door en bewaak genoeg vrije tijd voor leuke dingen. Zo voorkom je dat je snel in een werksleur raakt. 

Na het lezen erachter gekomen dat je in een werksleur zit? Grijp de tips aan om eruit te raken.

https://zakelijkbeter.nl/herken-een-werksleur-in-4-stappen/