Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

DGA salaris: wat is dat?

Een term die we niet iedere dag horen: het DGA salaris. DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Als je als DGA wordt aangemerkt dan hou je minimaal 5% van de aandelen in je BV. Het kan heel goed zijn dat er meerdere DGA’s zijn. Je bent dan in dienst van je eigen BV en je mag dan je salaris aan jezelf betalen. Let op: want DGA salaris geldt dus alleen in een BV. Er zijn dan wel wat regels aan verbonden.

Wat is het?

Het DGA is door de belastingdienst ingevoerd om te voorkomen dat je te weinig loonbelasting betaalt. Ieder jaar wordt de DGA weer opnieuw vastgesteld door de belastingdienst. Dit is nodig, anders zou iedere directeur zichzelf weinig loon betalen, want winst uitkeren als dividend is voordeliger. Waarom? Dat wordt veel lager belast. Door het DGA word je verplicht om eerst loon uit te betalen en daarna pas de winst af te dragen. In 2020 was het DGA salaris €46.000 euro bruto per jaar en het DGA salaris in 2021 was €47.000 euro bruto per jaar. Dit jaar is dat zelfs al €48.00 euro bruto per jaar.

Verlagen

Je kan het DGA salaris ook tijdelijk verlagen. Dit kan, omdat de regels over een minimaal DGA door de belastingdienst zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat je niet eerst dividend uitkeert. Je moet dus minimaal €48.000 euro loon bruto per jaar betalen voor je dividend mag uitkeren. Het kan wel alleen in sommige gevallen. Zo mag een startend ondernemer dit DGA bijvoorbeeld tijdelijk verlagen. Deze ondernemer heeft nog niet voldoende liquide middelen om aan het minimale DGA te voldoen. Voor een verlaging moet je wel altijd eerst checken samen met de belastingdienst of dit mogelijk is.

 

Geen DGA

Kun je er als BV ook voor kiezen om geen DGA salaris te hebben? Simpel gezegd: nee, dit kan niet. Als je een BV hebt en je bent de enige die aandeelhouder is dan moet je altijd voldoen aan de DGA voorwaarden. Als je een BV hebt waar je geen werkzaamheden in hoeft te doen dan geldt het DGA salaris niet. Denk aan een spaar BV bijvoorbeeld.

https://hetsalariskantoor.nl/nieuws/dga-salaris-2021/