Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Besparen op de bedrijfskosten? Zo doe je dat

Of je nu een start-up runt of een bedrijf leidt dat al vele jaren bestaat, het verminderen van bedrijfskosten is altijd een prioriteit. Door kostenbesparende maatregelen te implementeren, kun je de winstgevendheid verhogen en je bedrijf makkelijker financieel gezond houden. Maar wat kun je zoal doen om op de bedrijfskosten te besparen? In dit blog vertellen we je het.

Onderhandel over leverancierscontracten

Neem de tijd om je leverancierscontracten te bekijken en de onderhandelingen met je leveranciers te starten om gunstigere contracten te krijgen. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om te onderhandelen over betere tarieven of kortingen, vooral als je al langdurige relaties hebt opgebouwd. 

Soms kan het simpelweg vragen om een betere deal al leiden tot aanzienlijke besparingen. Als dat niet lukt, kan het altijd lonen om bij andere partijen offertes op te vragen.

Digitaliseer en automatiseer bedrijfsprocessen

Digitaliseer en automatiseer een zo groot mogelijk deel van je bedrijfsprocessen. Dit kan variëren van het overstappen op elektronische facturering en betalingen tot het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen voor het beheren van documenten en projecten. 

Digitalisering vermindert niet alleen het papierverbruik en archiveringskosten, maar het kan ook de efficiëntie verhogen en de foutenmarge verminderen. Automatisering helpt om repetitief werk te verminderen, de kosten te verlagen en het werkplezier te vergroten.

Investeer in het verduurzamen van je bedrijf

Investeren in verduurzaming van je bedrijf is een goede manier om je bedrijfskosten te verlagen en het imago van je bedrijf te verbeteren. Denk aan investeren in zonnepanelen, verwarming met infraroodverwarming en het reduceren van het papierverbruik.

Ook thuiswerken is een vorm van verduurzaming, omdat je er een hoop brandstof mee bespaart. Dat is goed voor het verbeteren van het bedrijfsresultaat en gunstig voor het milieu.

Verminder de overheadkosten

Onderzoek welke overheadkosten kunnen worden verminderd. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je kiest voor een kleiner kantoor, het aantal zakelijke reizen beperkt of abonnementen op services annuleert die niet essentieel zijn voor je bedrijfsvoering. Houd de kosten kritisch tegen het licht en schrap wat niet noodzakelijk is.

Herzie je personeelsbeleid

Bekijk je personeelsbeleid kritisch en zoek naar manieren om de kosten te verlagen zonder de kwaliteit van het werk te verminderen. Overweeg flexibelere werkregelingen zoals thuiswerken, verminder overuren waar mogelijk en optimaliseer de personeelsplanning om overbodige kosten te voorkomen. Het kan ook lonend zijn om te investeren in training en ontwikkeling om de productiviteit te verhogen en de doorlooptijd van taken te verkorten.

Outsource taken

Overweeg om bepaalde taken of functies uit te besteden in plaats van ze intern uit te voeren. Voor sommige taken kan het voordeliger zijn om een externe specialist in te huren op basis van projecten of op uurbasis, in plaats van het betalen van een fulltime salaris plus bijkomende kosten. Dit kan vooral gunstig zijn voor taken die niet tot de kernactiviteiten van je bedrijf behoren.

Investeer in projectregistratie en/of orderregistratie

Met projectregistratie software en orderregistratie software breng je in kaart hoeveel uur er aan projecten en aan de afhandeling van orders wordt besteed. Dit geeft waardevolle inzichten over kosten waarop je kunt anticiperen om processen effectiever in te richten. 

Het besparen op bedrijfskosten vereist een zorgvuldige planning, toewijding en aandacht voor detail. Door de besproken tips toe te passen en creatief te zijn in het vinden van besparingsmogelijkheden, kun je de financiële gezondheid van je bedrijf verbeteren en een solide basis leggen voor toekomstig succes.