Zakelijk Beter
Image default
Elektronica en elektriciteit

Waar worden potmeters voor gebruikt?

Een potmeter, ook wel een potentiometer genoemd, is een instelbare weerstand. Dit wordt vaak gebruikt in audioapparatuur (volumeregeling), in werktuigmachines en automatisering (de besturing van de motorsnelheid).

De werking van een potmeter

Een potmeter heeft 3 uitgangen, 2 zijn verbonden met een pad met resistentie. De derde uitgang is verbonden met een geleider die langs een pad loopt. Hierdoor kan er een elektrisch contact worden gemaakt met het betreffende deel.

Hoe zit een potmeter eruit

Tegenwoordig bestaat een potmeter uit cermet, het is een ringvormige drager met daar omheen gewikkeld de weerstandsdraad. Cermet is samengesteld uit metalen en keramische materialen. Cermet is ook een composietmateriaal. Het kan eigenschappen hebben van kermiek, dus hoge temperatuurbestendigheid en hardheid. Ook van metaal kan het eigenschappen hebben, dus het vermogen hebben om plastische vervormingen te ondergaan.

Verschillende potmeters

Je hebt 4 verschillende potmeters, namelijk:

  • De instelpotmeters, deze is weer onder te verdelen in SMD-instelpotmeters (single draai en multi draai). En THT-instelpotmeters (single draai en verschillende multi draai afmetingen)
  • Schuifpotmeters
  • Axiale potmeters (single draai potmeters en multi draai potmeters)
  • Audio potmeters

Je vindt deze verschillende soorten potmeters op https://www.tme.eu/nl/katalog/potmeters_24/.

Waar wordt een potmeter voor gebruikt?

Een potmeter wordt vooral veel gebruikt voor volumeknoppen van versterkers, radio- of televisietoestellen. Ook in audio-mengpanelen of equalizers kom je vaak deze potmeters tegen, daar worden vaak de schuifpotmeters gebruikt.

Inmiddels zit er natuurlijk geen knop meer op je televisie of radio, maar bedien je eigenlijk alles via een afstandsbediening of je telefoon. Tegenwoordig zijn er hiervoor dus geen potmeters meer nodig.

Waar nog wel veel potmeters gebruikt worden, is in de wetenschappelijke apparatuur. Ook hier wordt echter steeds meer digitaal gedaan omdat dit nauwkeuriger en goedkoper is waardoor de potmeters dus steeds iets minder gebruikt worden door deze nieuwe ontwikkelingen.

In audio worden potmeters dus nog veel gebruikt, maar ook bij muziekinstrumenten als gitaren kom je nog wel eens potmeters tegen. Ook hier wordt de potmeter gebruikt voor het regelen van de toon en het volume van de gitaar.

Hier zijn veel verschillende keuzes in en je moet voor deze keuze rekening houden of je een logaritmische of lineaire potmeter aanschaft, hoeveel weerstand je nodig hebt, of je push-pull of een standaard potmeter wilt en welk type shaft je het liefst hebt.

De TME Groep heeft op haar website tme.eu een groot aanbod verschillende elektronische componenten. Bezoek de website om meer dan 500.000 verschillende producten te vinden.