Zakelijk Beter
Image default
Elektronica en elektriciteit

Lamp E27 fitting

Lamp E27 fitting

Bij een lamp E27 fitting is het eerste wat je moet doen de fitting van je lamp controleren, als het een E27 fitting is, kan dit artikel interessant voor je zijn. Een E27 lamp kan niet vervangen worden door een kleiner of groter type, zoals een E14 (gloeilampen) of een SES / ES (douche).

Je vindt deze informatie op de lampvoet van je bestaande gloeilamp. Als je niet zeker weet of het echt een E27 is, kun je ook een gezette vierkante gebruiken en de afstand tussen twee loodrechte lijnen opmeten: Als ze 27 millimeter van elkaar staan (een horizontale en een verticale lijn), dan is het zeker een e27 fitting!

Wat is een E27 lamp fitting?

De E27 lamp fitting is een klassieke ronde fittingvorm met schroefdraad, die gebruikt wordt voor spaarlampen en klassieke gloeilampen. De letter “E” staat voor Edison en het getal 27 voor de diameter van de binnenrand (in millimeters).

De maat van een E27 fitting: 27 mm diameter langs de buitendraad

Welke soort lampen gebruik je?

Er zijn drie soorten lichtbronnen: fluorescentie, hoogfrequent en LED. Hoe kies je daartussen? Je kunt onze gids bekijken op deze pagina. Hij bevat ook enkele tips over energiebesparing tijdens je aankoop. Als je niet zeker weet welk type lamp je thuis hebt, bekijk dan onze uitgebreide gids Daar leggen we uit hoe je een E27 vervangt lamp.

De klassieke E27 lamp, die in 1909 door Edison werd uitgevonden, heeft een diameter van 27 mm langs de buitendraad. Een E14 fitting is kleiner met 14 mm langs de rand. Ze wordt gebruikt voor kleine peermodellen of slingers, of voor LED lampjes in inbouwlampen. Je vindt ze ook in oude vakantieverlichting als je ze niet voor nieuwe wilt vervangen als ze stuk gaan. Om eerlijk te zijn weet niet iedereen hoe dit werkt! En daarom hebben we een artikel over het vervangen van oudere verlichtingsarmaturen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een E27 lamp fitting?

Wanneer je een E27 lamp fitting aanschaft, moet je altijd letten op de maat van de schroefdraad. De buitendiameter (buitenrand) is 27 mm voor E27 lampen en 14 mm voor E14 lampen.

Het volgende waar je op moet letten bij het kopen van een E27 fitting is of ze een voet heeft – het deel waarop de lamp bevestigd is. Zo ja, welke soort? Er zijn twee soorten lampvoeten: Edison schroefsokkels en bajonetsluitingen. Edison schroeftypes spreken voor zich; ze lijken op gloeilampen zelf in die zin dat ze over hun lengte evenwijdige ribbels hebben waarmee je ze kunt vastgrijpen voor je ze in de voet schroeft. Bajonetsloten vereisen precies dat, een “vergrendel” of draaibeweging, voor ze goed vastzitten aan de basis. De bajonetvoet heeft een pinnetje dat in het midden van de bajonetfitting steekt en dat als vergrendelingsmechanisme fungeert.

De maat van de E27 is 27mm in diameter (buitenrand)

Hoeveel pinnen zijn er ook alweer? Een E27 lamp heeft altijd een Edison schroeffitting met twee of meer pinnen nodig. Er zijn uitzonderingen op deze regel, maar die vereisen meestal een soort dubbele isolatie, vaak door het gebruik van speciale bubbelbuizen rond de lichtbron zelf. Deze hebben weer hun eigen eisen, dus is het het gemakkelijkst om het gewoon bij lampen met twee of drie pinnen op de Edison schroeffitting te houden voor maximale veiligheid.

Meer weten over een E27 lamp fitting? Ga naar 123Lampenshop voor handige tips en inspiratie over LED verlichting.

https://123lampenshop.nl/verlichting-kiezen/e27-led-lamp/