Zakelijk Beter
Image default
Bouw en onderhoud

Stevig hout met een vingerlas

Ben je op zoek naar stevig hout dat geschikt is voor zowel binnen als buiten zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? Zoek dan niet verder een kijk eens naar gevingerlast hout. De getande gelijmde houtverbinding, ook de vingerlas genoemd, zorgt ervoor dat een kozijn, een raam of een deur niet alleen recht en stabiel wordt, maar ook recht en stabiel blijft. Door deze nieuwe techniek sluiten de houtnaden optimaal op elkaar aan en kunnen ze, ook na verloop van tijd, niet van elkaar wijken. Op deze manier ben je verzekerd van rechte en stabiele verbindingen die bestand zijn tegen een stootje. De vingerlas verbindingen zijn namelijk bestand tegen wind, regen en andere invloeden zodat ze niet gaan werken. Bovendien is er sprake van minder restafval doordat het gevingerlaste hout 100% bruikbaar is.

Waar is hout met vingerlas geschikt voor?

Hout met vingerlas is geschikt voor alle rechte verbindingen. Of het nu gaat om een raamkozijn, een deurkozijn of een meubel, de vingerlas zorgt ervoor dat de verbindingen stabiel en sterk blijven. De techniek van vingerlassen werkt door de uiteinden van houten balken te bewerken tot een soort handen met taps toelopende vingers. De beide uiteinden van de balken worden vervolgens in elkaar geweven met als resultaat en lange, stabiele en stevige balk. Hout met vingerlas heeft diverse voordelen. Zo is het hout enorm stevig en stabiel door de gebruikte techniek en zijn de balken in alle maten te bestellen zonder de stevigheid te verliezen. Hout met vingerlas is dan ook uitermate geschikt voor houten constructies waarbij de stabiliteit gewaarborgd moet blijven. Doordat de stukken hout perfect in elkaar gepast worden is er ook sprake van minder hout. De kosten voor het bewerken van het hout blijven zo laag, maar ook de inkoopkosten zijn op deze manier te drukken. Bovendien is de techniek dusdanig duurzaam dat er weinig onderhoud nodig is aan het hout. Ook dit zorgt voor vermindering van de kosten, maar heeft eveneens een positieve uitwerking op het milieu.

Kozijnen, balken en meubelen

Hoewel bij gevingerlast hout vaak wordt gedacht aan louter raam- en deurkozijnen, is niets minder het geval. Hout met vingerlas is namelijk uitermate geschikt voor balken voor bijvoorbeeld een pergola of overkapping, of voor buitenmeubelen waarbij gebruik wordt gemaakt van lange balken. Doordat hout met vingerlas niet beïnvloedbaar is door verschillende weersomstandigheden is het dus zeer geschikt voor bouwwerken van hout buitenshuis. Het hout is onderhoudsvrij, zeer stevig en is schilderbaar in diverse kleuren. Denk bijvoorbeeld eens aan een grote pergola, een klimtoestel voor kinderen of juist een mooie houten tafel.

Bent je dus op zoek naar duurzaam hout dat geschikt is voor grote constructies waarbij de stabiliteit gewaarborgd moet blijven? Zoek dan niet verder en kijk eens naar vingergelast hout. Het hout met vingerlas is namelijk geschikt voor veel activiteiten zonder dat het hout gaat werken. Het hout is daarmee zeer stabiel en geschikt voor zowel binnen als buiten. Omdat het hout zeer stevig is kan er bespaard worden op de kosten. Je hebt nu immers minder duur hout nodig om dezelfde stabiliteit te bereiken.