Zakelijk Beter
Image default
Bouw en onderhoud

7 tips voor een veilige kinderkamer

1 Zorg voor de juiste temperatuur

De beste temperatuur voor een kinderkamer is gemiddeld 18 graden, dit is ongeveer de temperatuur die het gezondst is om in te slapen. Het is dus niet aan te raden om het bed bij de verwarming of bij het raam te plaatsen, want dan word het al gauw te warm of te koud. Een dekbed of gewoon een dekentje kan je afstemmen op de weersomstandigheden van dat moment. In warm weer is een dekentje al vaak meer dan genoeg en midden in de winter is een dekbed prima.

2 Gebruik bij het schilderen de juiste verf

In veel soorten verf zitten chemische stoffen die niet goed zijn voor je kind om in te ademen of aan te raken, daarom is het beter om voor een vorm van ecoverf te gaan. Dit soort verf bestaat namelijk alleen maar uit natuurlijke grondstoffen en mineralen en is dus een stuk gezonder.

3 Bedek de stopcontacten

Een klein kind is constant nieuwsgierig en wil graag alles vastpakken, zo ook de stopcontacten. En dat kan best gevaarlijk zijn aangezien je kind dan een flinke stroomstoot kan krijgen. Het is dus verstandig om de stopcontacten goed af te dekken met een beschermplaatje zodat dat voorkomen wordt.

4 Goed ventileren

Er kunnen veel schadelijke stoffen vrijkomen bij het plaatsen van bijvoorbeeld nieuwe of meubels of een tapijt. Zeker voor kinderen kunnen deze stoffen schadelijk zijn, daarom is het verstandig om sowieso voordat het kind voor het eerst in de kamer gaat slapen even goed te ventileren. Daarnaast is het advies om dagelijks een half uur alle deuren en ramen open te zetten zodat de kamer goed kan luchten en de luchtkwaliteit optimaal is.

5 Zorg voor een veilige deur

Een veilige deur in de kinderkamer is heel belangrijk, voor je het weet rent je kind namelijk met het hoofd tegen deurknopjes aan of zitten de vingers tussen de deur. Daarom is het verstandig om een deurbuffer te nemen zodat de deur niet hard dichtslaat maar rustig dicht valt. Ook is het aan te raden om de juiste deurknop te nemen, waar je kind niet zomaar tegenaan kan rennen.

6 Bescherm de verwarming

Zeker baby’s willen alles aanraken en dat is met de verwarming niet zo’n fijn idee, want die kan heel erg warm worden. Later kun je kinderen leren dat het geen goed idee is om de verwarming aan te raken maar in de babyperiode kan dat vaak nog niet. Maar tegenwoordig heb je radiatorkasten die over de verwarming heen zitten, die zien er mooier uit en worden ook een stuk minder warm waardoor het veilig is voor je baby.

7 Bescherm harde hoeken

Kinderen letten niet altijd even goed waar ze lopen en voor je het weet loopt je kind tegen de hoek van een kastje of tegen een deurknop aan. Dat kan erg veel pijn doen en dat wil je natuurlijk voorkomen, daarom kan je het best op elke hoek een zachte beschermer bevestigen. De deurknoppen kinderkamer kun je ook op die manier beschermen maar je kunt ook voor kleinere deurknoppen of voor kasten met inwaartse deurgrepen gaan.