Zakelijk Beter
Image default
Bedrijven en samenleving

Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken?

Thuiswerken is tegenwoordig helemaal in, zowel bij werknemers in loondienst als bij ondernemers. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er alleen maar voordelen aan deze manier van werken zijn verbonden, hoewel die voordelen zeker het vermelden waard zijn. Twijfel je of je van thuis uit zou moeten beginnen werken of niet? Lees verder voor meer info over de voordelen en nadelen van thuiswerk!

De belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken

Voordelen:

1. Flexibiliteit

 

Als je van thuis uit werkt, ben je in elk geval een stuk flexibeler dan wanneer je elke dag tijdens dezelfde werkuren aan de slag bent. Zeker voor een ondernemer is dat het geval. Die flexibiliteit is voor veel mensen de belangrijkste reden om voor thuiswerk te kiezen. Je bepaalt immers voor een groot stuk zelf wanneer en hoe lang je werkt, zolang je je werk maar doet.

2. Geen file

 

Daarbij is thuiswerk erg interessant als je niet graag in de file staat – en laat ons eerlijk zijn, wie houdt daar wél van? Die twee uur pendelen en file waar je je elke dag doorheen moet worstelen, kan je dankzij thuiswerk gebruiken om iets productief te doen.

3. Geld besparen

 

Doordat je voor thuiswerk geen transport nodig hebt, kan je ook heel wat geld besparen. De prijzen van brandstof, maar ook het openbaar vervoer, liggen tegenwoordig immers erg hoog. Hoewel die kosten in veel gevallen door de werkgever terugbetaald worden, is het natuurlijk beter als je ze gewoon kunt vermijden.

 

Nadelen:

 

1. Minder sociaal contact

 

Thuiswerkers komen minder vaak in contact met anderen, zoals partners en collega’s of een werkgever. Ben je sociaal ingesteld en heb je andere mensen nodig om te presteren en je goed te voelen? Dan is thuiswerk waarschijnlijk niets voor jou.

2. Minder werkdruk

 

Op het eerste zicht lijkt dit nadeel veel weg te hebben van een voordeel, maar niets is minder waar. De bedoeling is immer dat je wel degelijk werkt en productief bezig bent, of je nu in loondienst of als ondernemer aan de slag bent. Juist door die grotere mate van flexibiliteit bij thuiswerk voel je misschien minder druk om te presteren. Het risico op gemiste deadlines en ontevreden klanten of werkgevers is dan ook meteen groter.

3. Eentonig werk

 

Mensen houden van routine, maar we hebben ook wat afwisseling nodig. Als je op locatie werkt, bijvoorbeeld in een bedrijf of bij een klant, krijg je meer prikkels dan wanneer je elke dag opnieuw op kantoor thuis aan de slag gaat. Sommigen houden van hun eigen plekje, terwijl anderen dan weer graag wat variatie hebben. Thuiswerk is met andere woorden niet meteen de beste oplossing als je tot die laatste groep behoort.