Zakelijk Beter
Image default
Bedrijven en samenleving

Veilig werken met een hoogwerker: let op deze zaken

Wil je gebruik maken van een hoogwerker, dan heb je een hoogwerker opleiding nodig. Of moet je voor je werk de hoogte in of wil je een hoogwerker huren voor persoonlijke redenen? Dan wil je een veilige werknemer voor je personeel creëren. De kans bestaat dat je kan vallen en daarom is het belangrijk om op een zo’n verantwoordelijke manier te werk te gaan. Een aantal tips om veilig te werken met een hoogwerker. 

Het hebben van een hoogwerker certificaat

Een eerste handige tip om veilig te kunnen werken met een hoogwerker is het hebben van een hoogwerker certificaat. Tijdens de opleiding leer je hoe je een hoogwerker moet besturen. En nog belangrijker, hoe je vallen kunt voorkomen. Bij een hoogwerker cursus leer je alles over de theorie en krijg je ook lessen in de praktijk. Je leert zodoende hoe je een hoogwerker op een goede manier kunt besturen. Met een hoogwerker certificaat in bezit kun je daadwerkelijk veilig aan het werk met een hoogwerker.

Bereid je goed voor

Het zorgen voor een goede voorbereiding klinkt heel logisch, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Voordat je de hoogwerker instapt is het van belang om de grond te controleren op stabiliteit. Is de grond gelijkvloers of heb je te maken met specifieke objecten in de weg? Ook is het verstandig om te bedenken of je het verkeer om de locatie nog moet voorbereiden. Denk aan het afzetten van een straat met pionnen. 

Het controleren van de hoogwerker

Wanneer je een hoogwerkeropleiding via TheKnowledge.nl hebt gevolgd, dan weet je hoe een hoogwerker in elkaar zit. Toch doe je er verstandig aan om de hoogwerker voor het gebruik goed te controleren. Het advies is om alleen met hoogwerkers te werken met een CE markering. En liefst nog recent gekeurd. De bediening van hoogwerkers kan van elkaar verschillen en daarom is het slim en verstandig om dit van tevoren te testen. Controleer de hoogwerker op gebreken en kijk voordat je aan het werk gaat met een hoogwerker naar de veiligheidsvoorschriften. Zo zit je altijd goed.