Zakelijk Beter
Image default
Bedrijven en samenleving

Maak jouw wagenpark klaar voor de toekomst met telematica

Iedere wagenparkbeheerder heeft interesse in nieuwe technologieën. Deze technologieën helpen bij het verbeteren van de efficiëntie en verhoging van de productiviteit. Ook verbeteren nieuwe technologieën de veiligheid van chauffeurs en voertuigen. Software van het wagenpark speelt een essentiële rol. Steeds meer wordt er gebruikgemaakt van telematics van bijvoorbeeld Moove en is het begin van nieuwe manieren voor de bedrijfsstrategie, organisatie en personeel.

Wat houdt wagenparkbeheer in?

Als men het over wagenparkbeheer heeft, dan gaat het om het beheer van wagens zoals bussen, vrachtwagens, bestelwagens, auto’s en bedrijfsvoertuigen. Maar bijvoorbeeld ook materieel zoals containers, kranen en trailers. Het doel is om ervoor te zorgen dat ze op een veilige en efficiënte wijze gebruikt worden en met goed onderhoud. Het fleetmanagementsysteem heeft als doel het verhogen van de productiviteit en efficiëntie van het wagenpark. Ook is het doel de verbetering van de veiligheid van chauffeurs. En het draagt bij aan het onderhoud van voertuigen. Middelen zoals het registreren van ritten met automatische ritregistratie, beheer van voertuigen onderhoud, monitoren van rijgedrag, volgen van brandstofverbruik en voertuig tracking maken het beheer van het wagenpark makkelijker.

Wagenpark software zorgt voor meer veiligheid

Het grootste belang bij wagenparkbeheer is de veiligheid. Volgens studies is snelheid de kern van verkeersproblemen. In dertig procent van dodelijke gevallen is snelheid een van de cruciale factoren. Daarom is het van belang aandacht te besteden bij het fleetmanagementsysteem aan het rijgedrag van de chauffeur. Het grote voordeel is dat het tegenwoordig mogelijk is om wagens 24/7 te volgen. Zo worden gegevens als hard optrekken, bochtenwerk, overmatig toerental en snelheid constant bijgehouden. Door het volgen van bestuurders kan een bedrijf makkelijker het monitoren van rijgedrag en zodoende gevaarlijk rijgedrag te minderen.

Het besparen van brandstof

Veel bedrijven hebben als prioriteit het besparen van brandstof. Het is met de schommelende brandstofprijzen een uitdaging voor het plannen en volgen van brandstofkosten. Volgens studies kan een vermindering van tien procent aan brandstofkosten resulteren in een winststijging van 31 procent. Dit kan dus veel invloed hebben op de totale winst en het rendement. Voordeel van software van wagenparkbeheer is problemen op te lossen en te identificeren.