Zakelijk Beter
Image default
Bedrijven en samenleving

Een digital nomad, wat is het en hoe word je een digital nomad?

Ultieme vrijheid

 

Gaan en staan waar je wilt, voor veel mensen is dit de ultieme vrijheid. Maar hoe bereik je dit? Je moet immers werken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Dan is misschien een digital nomad worden iets voor jou. Dat is hét nieuwe werken anno 2023. Maar wat is een digital nomad? En hoe word je een digital nomad? In deze blog vertellen we je hier alles over. Want ook jij kan voor ultieme vrijheid kiezen!

 

Wat is een digital nomad?

 

Maar wat is nou precies een digital nomad? Een digital nomad kun je in het Nederlands vertalen als: digitale nomade. Dat is iemand die online werkt zonder een vaste werkplek te hebben. Hierdoor kun je je werk overal ter wereld doen, zolang je maar een goede internetverbinding hebt.

 

Als digital nomad kun je natuurlijk in loondienst werken, als je baas akkoord gaat. Maar je eigen online onderneming opzetten kan ook. Je kan bijvoorbeeld artikelen gaan schrijven of een blog. Reizen samenstellen voor anderen of online) cursussen of trainingen geven zijn ook goede online beroepen. Alles is mogelijk, laat je fantasie de vrije loop!

Tips

 

Zie jij deze vorm van het nieuwe werken ook wel zitten? Dan nu de tips om dit te bereiken:

  • Maak een goed plan voor je eigen onderneming en begin ermee in Nederland. Zo heb je alle gelegenheid om een goede naam en een klantenkring op te bouwen; dan heb je straks een goed inkomen. Bovendien heb je een vast adres nodig om een onderneming te beginnen: dat kan bij vrienden, of misschien bij je ouders. Let op: je mag maar 8 maanden per jaar elders verblijven. De rest van de tijd moet je in Nederland zijn.

  • Ga rondreizen of langer op dezelfde plek blijven? Met rondreizen zie je veel, maar voor de focus kan het soms beter zijn om op een vaste plek te zijn. Bedenk van tevoren wat het beste bij jou past.

  • Een open deur, maar omdat je online werkt is een goede Internetverbinding belangrijk om je werk te kunnen doen. Let daarop bij het kiezen van de plek.

  • Zoek ook goed uit wat de kosten van levensonderhoud zijn daar waar je naartoe wilt. Als je in “dure” landen gaat reizen, heb je ook meer inkomen nodig. Kun je dat wel financieren? Zorg ook altijd voor een buffer voor noodgevallen.

  • Denk vooraf ook goed na over de balans tussen werk en privé, zodat je met volle teugen van je trip kunt genieten.