Zakelijk Beter
Image default
Auto-industrie

Hoe kunt u de restwaarde van uw auto berekenen?

U denkt er waarschijnlijk niet dagelijks over na, maar in sommige situaties is het handig om de restwaarde van uw auto te berekenen. Dat kan zijn als u bijvoorbeeld schade hebt, waarbij de verzekeringsmaatschappij u een opgave doet die u wilt nakijken. Of als u een auto gaat kopen of verkopen, dan is ook de restwaarde berekenen een nuttige manier om te weten waar u aan toe bent. Bij deze berekening komen een aantal zaken kijken, die we even op een rijtje hebben gezet.

De uitgangspunten bij restwaarde berekenen

Bij het berekenen van de restwaarde kunnen we niet over een nacht ijs gaan. Er zijn veel factoren die meewegen in de uiteindelijke uitkomst van de waarde van een gebruikte auto. En daarom zitten er achter de berekening grote databases met alle informatie over de verschillende automerken, uitvoeringen, bouwjaren en natuurlijk de nieuwwaardes. Daarnaast wordt gekeken naar de handelswaarde en de verkoopwaarde van een auto. En ook wat de verhouding en relatie tussen deze beide waardes is. Door te werken met actuele informatie en ook de markt in de gaten te houden, kunt u spreken van betrouwbare uitgangspunten. Als deze factoren eenmaal vastgesteld zijn, wordt het omgezet naar het afschrijvingspercentage.

Standaarduitvoering versus actiemodellen

In het aanbod van de autobranche kunt u vaak rekenen op aantrekkelijke aanbiedingen. Zo profiteert u bij de aankoop van een nieuwe auto van een extra optiepakket voor een lagere prijs. Of u krijgt korting op een actiemodel. Bij de aankoop is dat natuurlijk prettig voor uw portemonnee, maar bij de restwaarde berekenenkan dat een scheef beeld opleveren van de reële waarde. Daarom is de restwaarde berekenen op basis van een gewogen nieuwprijs een hele zuivere methode en wordt hiermee vermeden dat het actiemodel, op basis van de feitelijk te lage aankoopprijs, een te lage restwaarde kan krijgen. Vervolgens worden de eventuele opties van de auto die waardeverhogend zijn, doorberekend in de restwaarde.

Een auto op fossiele brandstof of een elektrische auto

Met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam autorijden is er nog een mogelijk ander item die een rol speelt bij de restwaarde berekenen. Namelijk, of een auto die op fossiele brandstof rijdt, een lagere restwaarde kan krijgen dan een elektrische auto. Hoewel het niet te voorspellen is hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen lijkt de vraag, of de restwaarde van een auto die op fossiele brandstof rijdt lager is dan de restwaarde van een elektrische auto, vooralsnog geen positief antwoord op te leveren.

Een betrouwbare restwaarde berekening

Er bestaat dus een goed systeem waarbij rekening gehouden wordt met alle genoemde factoren voor de restwaarde berekenen. Dat geeft een goed gevoel waarbij u ervan uit kunt gaan dat u waar voor uw geld krijgt. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat dit een flexibel proces is en blijft. De input van de bedrijven die actief zijn in de autobranche, zoals leasebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, importeurs en veilinghuizen wordt dan ook opgenomen in het proces. Zodat u, als u een beroep doet op het restwaarde berekenen, een betrouwbare opgave kunt verwachten. En dat helpt u weer verder, bijvoorbeeld als u een mooie auto op het oog hebt die u wilt importeren.