Zakelijk Beter
Image default
Auto-industrie

Financial lease vs private lease

 Naast dat je met je auto gereedschap en andere spullen vervoert, is je auto natuurlijk bij uitstek een goed visitekaartje voor je onderneming. Zeker voor beginnende ondernemers is een bedrijfsauto echter een flinke investering. Een leaseconstructie, zoals financial lease, biedt je de mogelijkheid om de aanschafkosten voor je nieuwe bolide over een langere periode te spreiden. Zo ben je niet in één keer een smak geld kwijt, en houd je een leuk bedrag over om in andere belangrijke zaken te investeren.

Financial lease vs private lease; beide leasevormen vergeleken

Private lease

Wie een beetje thuis is in de Engelse taal begrijpt dat private lease vooral populair is voor persoonlijk gebruik. In ruil voor de betaling van een vast maandbedrag rijd je op basis van een private leaseconstructie een nieuwe auto. Doorgaans zijn de kosten voor bijkomende zaken zoals verzekeringen en onderhoud bij de leaseprijs inbegrepen. Net als bij het huren van een huis of kamer is er vaak een bepaalde termijn afgesproken in het leasecontract, waarna je de sleutels weer bij de verhuurder moet inleveren. Vind je je auto echter nog steeds fijn rijden en ben je nog niet toe aan een nieuw exemplaar, dan kun je vaak het leasecontract voor een aanvullende termijn verlengen.

Financial lease

Op het eerste gezicht lijken private lease en financial lease precies hetzelfde. In beide gevallen betaal je namelijk een vast maandbedrag in ruil voor het gebruik van een auto. In de praktijk zijn beide leasevormen echter wel degelijk verschillend. Want waar private lease sterk lijkt op het huren van een woning, heeft financial lease meer weg van het kopen van een woning met hypotheek. Net als bij een koopwoning ga je bij financial lease namelijk een lening aan, waarbij een bank vaak de partij is die deze lening verstrekt. Met het geleende geld schaf je vervolgens je nieuwe auto aan. In tegenstelling tot private lease biedt financial lease dus de mogelijkheid om wettelijk eigenaar van het voertuig te worden. Hierbij moet natuurlijk wel de kanttekening worden gemaakt dat je slechts echt onbetwistbaar eigenaar bent wanneer de volledige leasesom is afbetaald. Betaal je om wat voor reden dus niet of te laat, dan heeft de leasemaatschappij de mogelijkheid om je auto op te vorderen. Tot slot goed om te weten is dat een financial leaseconstructie vaak niet de kosten voor verzekering en onderhoud dekt, zoals bij private lease wel het geval is.

Welke leasevorm past bij jou?

Een private leaseconstructie omvat zowel de huurprijs voor de auto als bijkomende kosten voor verzekering en onderhoud. Dit maakt private lease een ideale constructie voor wie graag overzicht wil houden over de kosten, aangezien je niet geconfronteerd zult worden met onverwachte onderhouds- en reparatiekosten. In de praktijk maakt dit private lease het meest geschikt voor particulier gebruik. Ondernemers kunnen gebruik maken van interessante fiscale regelingen wanneer zij kiezen voor financial lease. Daarnaast maakt het eigenaar zijn van de auto door middel van financial lease het voor hen mogelijk om bijvoorbeeld het bedrijfslogo op de auto te laten plaatsen.