Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Veiligheid van voedselbereiding voor restaurantbedrijven

Voedselveiligheid is het proces van het correct bereiden en bewaren van voedsel om het risico op ziekte door voedselpathogenen te verminderen. Richtlijnen voor voedselveiligheid zijn absoluut noodzakelijk als je de gezondheid van je klanten wilt beschermen, de houdbaarheid van je producten wilt verlengen en effectieve procedures voor risicobeheer wilt creëren. Voedselveiligheid omvat zowel het leveren van de benodigde apparatuur en materialen voor voedselveiligheid, zoals een rvs werktafel. Het hebben van aangewezen gebieden voor voedselbereiding verkleint de kans op kruisbesmetting en andere voedselgerelateerde ziekten.

Goed handen wassen

Het is essentieel dat al het personeel hun handen wast voordat ze voedsel bereiden en hanteren om het hoogst mogelijke niveau van voedselveiligheid te garanderen. Was je handen minimaal twintig seconden grondig met wat antibacteriële zeep en warm water. Goed handen wassen zou een onderdeel moeten zijn van de cultuur van elk restaurant. Werknemers zullen echter niet in staat zijn om de gewoonte om hun handen goed te wassen aan te passen, zolang de eigenaren ze niet voorzien van een ruimte die speciaal is aangewezen voor het wassen van de handen.

Oppervlakken reinigen

Het ontsmetten en reinigen van alle oppervlakken zoals voedselbereidingsruimtes, koelkast en horeca apparatuur van horeca centrum Brabant moet een belangrijk onderdeel zijn van je voedselveiligheid routine. Het reinigen van oppervlakken is belangrijk, vooral als ze constant in contact komen met voedsel, vuil en bacteriën die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Het is noodzakelijk om oppervlakken constant te reinigen en te desinfecteren om ongedierte zoals insecten en knaagdieren te voorkomen. Het voedsel in je keuken loopt het risico besmet te raken met ziektes zoals Salmonella en Listeria als je het onrein laat.

Kruisbesmetting voorkomen

Wanneer potentieel gevaarlijke bacteriën, allergenen of andere soorten micro-organismen onbedoeld van het ene ding naar het andere gaan, wordt dit kruisbesmetting genoemd. De gevolgen van kruisbesmetting kunnen zeer gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn voor de consument. Naast het grondig wassen van de handen is het gebruik van bepaalde producten essentieel bij het werken met verschillende soorten voedingsmiddelen. Je moet groenten niet op dezelfde snijplank snijden als waar je vlees snijdt en omgekeerd. Als je het voor je personeel gemakkelijker wilt maken om te onthouden dat ze aparte snijplanken en kookgerei moeten gebruiken, gebruik dan een kleurgecodeerd systeem. Je kunt snijplanken, messen en andere keukenapparatuur van kleurcodes voorzien.