Zakelijk Beter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over de SEBA-subsidie

Het klimaatakkoord van het kabinet komt steeds dichterbij. Met de invoering van de SEBA-subsidie zet de regering weer een stap in de richting van haar doel om tegen 2050 een emissievrij vervoerssysteem te hebben. Bij de keuze van een nieuwe bedrijfswagen is het daarom zeker de moeite waard een elektrische of waterstofauto te overwegen. Je doet niet alleen iets goeds voor het milieu, maar je kunt op de lange duur ook geld besparen.

Het klimaatakkoord in het kort

Het klimaatakkoord bevat de volgende maatregelen:

  • Een verbod op dieselauto’s en -bestelwagens in binnensteden met ingang van 2025;

  • Een eis dat alle nieuwe vrachtwagens en bedrijfsauto’s vanaf 2025 emissievrij moeten zijn;

  • Een verbod op benzineauto’s en -bestelwagens met ingang van 2030;

Wat houdt SEBA in?

Dit zijn ambitieuze plannen die van (logistieke) ondernemers zullen eisen dat ze in de nabije toekomst op elektrische voertuigen overschakelen. De regering erkent echter dat dit niet van de ene dag op de andere zal gebeuren. Daarom is een overgangsregeling uitgewerkt voor bestaande vrachtwagens en bedrijfswagens: Subsidieregeling SEBA, kort voor Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto. Deze regeling geldt tot uiterlijk 2030. 

Het klimaatakkoord van de regering bevat dus onder meer de plannen om vanaf 2025 dieselauto’s en bestelauto’s in binnensteden te verbieden. Daardoor zullen (logistieke) ondernemers in de nabije toekomst moeten overschakelen op elektrische voertuigen. De overgangsregeling geldt tot uiterlijk 2030. Houd de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de gaten voor de laatste informatie.

 

Wat betekent de SEBA-regeling voor mij als ondernemer?

De overheid biedt ook een aantal fiscale stimulansen. Zo kun je bijvoorbeeld de volledige koop- of leaseprijs van een elektrisch voertuig aftrekken van je winst voor de vennootschapsbelasting. Je kunt een elektrisch voertuig ook twee keer zo snel afschrijven als een ‘gewone’ auto. Bovendien hoef je over elektrische voertuigen geen BPM (motorrijtuigenbelasting) te betalen. Daardoor is een elektrische bedrijfsauto vaak goedkoper, zowel bij aankoop als in gebruik.

Een andere stimulans voor ondernemers om over te schakelen op elektrisch rijden is dat ze vanaf 1 januari 2022 niet langer de jaarlijkse wegenbelasting (WEV) voor emissievrije voertuigen hoeven te betalen. Deze WEV vrijstelling geldt alleen voor voertuigen met een emissievrije actieradius (WLTP) van ten minste 100 kilometer. Tenslotte is het belangrijk te weten dat een oplaadpunt voor elektrische voertuigen gratis kan worden geïnstalleerd in de bedrijfsruimten van bedrijven en zelfstandigen tot een maximum van drie per bedrijf. Voorwaarde is dat het een niet voor het publiek toegankelijk laadpunt betreft.

 

Ben je benieuwd hoe de plannen jouw bedrijf zullen beïnvloeden? Houd dan de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de gaten, want daar wordt de laatste informatie gepubliceerd.