Zakelijk Beter
Image default
Industriële goederen en diensten

Activiteiten van een gieterij

De geschiedenis van gieterijen gaat al een paar honderd jaar terug. Sinds eind 1600 heeft het ijzergieten in Nederland ook een belangrijke plaats in de industriële ontwikkeling ingenomen. Naarmate er meer uitvindingen werden gedaan waar ijzer voor nodig was, groeide deze bedrijfstak mee. Bijvoorbeeld voor onderdelen van machines en apparaten. En natuurlijk voor de auto-industrie. Hoewel een groot deel van deze werkzaamheden zijn overgenomen door grote hoogovens, is er nog steeds plaats voor vakmanschap. En dat betekent dat een gieterij nog steeds een belangrijke rol speelt bij producten die wij dagelijks gebruiken.

Wat doet een gieterij?

Simpel gezegd worden in een gieterij metalen gesmolten, bij zeer hoge temperatuur. Zodra het metaal de juiste temperatuur heeft bereikt, wordt het vloeibaar en kan het in mallen gegoten worden. Deze mallen hebben de vorm van het product dat gemaakt moet worden. Dit kan een grote staaf zijn, voor gebruik in de bouw. Maar het kan ook een klein onderdeel zijn van bijvoorbeeld een bureaustoel. Over het algemeen wordt in een gieterij gewerkt met aluminium en gietijzer. Maar ook andere metalen kunnen gesmolten worden, zoals staal, koper en zink.

Precisie gieten

Hoogovens verwerken veel staal in een jaar. Maar een gieterij kan ook een smeltcapaciteit van 4000 ton per jaar hebben. Hiermee kunnen ook industriële hoogwaardige producten geleverd worden, in grote series. Dit precisie gieten heet ook wel de ‘verloren was methode’ . Het concept daarachter is dat er negatieve mallen gemaakt worden van was. Nadat de was uitgehard is heb je dus een negatieve afdruk van het te maken product. Vervolgens worden alle mallen aan een zogenaamde wasboom bevestigd. Via de giettrechter aan de bovenzijde van deze wasboom wordt vervolgens het staal in de mallen gegoten. Het voordeel van deze werkwijze is dat, nadat alle vervolgstappen zijn gevolgd om het staal uit te harden, de was om het product gesmolten wordt, waardoor het uiteindelijk verdwijnt. Hier komt dus ook de naam van de techniek vandaan.

Wat voor soort producten maakt een gieterij?

Je staat er niet bij stil, maar in veel dingen die wij dagelijks gebruiken zijn producten verwerkt die in een gieterijgemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van gereedschappen, zoals een boorhouder, of de behuizing van een computeronderdeel. Ook in je auto kun je producten terugvinden die in een gieterij gemaakt zijn. Als je het dak van een cabrio van dichtbij bekijkt, zie je bijvoorbeeld dat de dakfixatie van metaal is, deze is afkomstig van een gieterij. Datzelfde geldt voor het schakelmechanisme.

Een gieterij als belangrijke schakel

Dankzij de precieze werkmethode, de zorgvuldige afwerking en de grote vormvrijheid, kan een gieterijmaatwerk leveren, voor een concurrerende prijs. En daarmee is het dus ook mogelijk om producten in series te leveren, die volledig afgestemd zijn op de wensen van de klant. Of het nu gaat om complexe vormen of het werken met roestvaststaal. De toegepaste methodes en technieken zorgen voor een optimale sterkte van het eindproduct. Ook voor toepassingen in de voedselindustrie of farmaceutische industrie, waarbij hygiëne een grote rol speelt, heeft een gieterij een oplossing. Met een rijk verleden werkt de gieterij aan de producten van de toekomst.