Zakelijk Beter
Image default
Bedrijven en samenleving

Hoe voorkomen we schade door een cyberaanval?

Cyberaanvallen, we zien het onderwerp steeds vaker langskomen in het nieuws. Criminelen vinden steeds meer manieren om bedrijven en overheidsinstellingen volledig lam te leggen. In dit artikel bespreken we de mogelijke oplossingen om cyberaanvallen te voorkomen of om de schade van een uitgevoerde aanval te minimaliseren.

Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen

Een cyberaanval voorkomen is niet altijd mogelijk. Soms zijn criminelen nou eenmaal zo gewiekst dat ze altijd wel ergens een kwetsbare plek vinden. Wat dan in ieder geval belangrijk is, is dat een bedrijf goed voorbereid is op een mogelijke aanval. Door protocollen in uw bedrijf aan te brengen kunt u grote schade n.a.v. een cyberaanval voorkomen.

Cyber Incident Response Plan

Het Cyber Incident Response Plan is een plan dat bedrijven voorbereid om gevaren te identificeren, analyseren en aan te pakken wanneer ze er zijn. Het is de manier hoe een organisatie omgaat met een incident en de gevolgen van dit incident. Het is te zien als een set instructies die medewerkers kunnen gebruiken wanneer het nodig is. Dit vergroot de flexibiliteit bij een incident.

De fases van het Cyber Incident Response Plan

Het Cyber Incident Response Plan valt op te delen in fases. Dat ziet er als volgt uit.

Voorbereidingsfase

Voor een goed Cyber Incident Response Plan is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg daarom dat je alle gegevens van je IT-partner en cyberverzekering ergens offline opslaat zodat je hier in geval van nood snel beschikking toe hebt.

Detectie en analyse 

Doormiddel van monitoring van systemen en netwerken kan een incident snel opgespoord worden. Wanneer de identificatie plaatsvindt kan worden bepaald of het om een beveiligingsprobleem gaat en of hier actie op ondernomen kan worden.

Isolatie en mitigatie 

Tijdens deze stap wordt de uitbreiding van het incident geïsoleerd zodat deze zich niet verder uitbreidt. Isolatie voorkomt verdere schade aan systemen en voorkomt dat de aanval dieper doordringt in de organisatie.

Herstel

De laatste stap is het herstellen van het systeem en het netwerk. Hierbij worden alle sporen van de aanval opgeruimd en wordt schade aan systemen en software hersteld. Na afloop van het herstel kunnen systemen en netwerken weer opgestart worden. 

Conclusie

Een Cyber Incident Response Plan is dus cruciaal als voorbereiding voor een mogelijke cyberaanval. Daarnaast biedt het medewerkers de tools en de kennis om bekwaam om te gaan met een beveiligingsincident. Het zorgt ervoor dat bedrijven zo goed als mogelijk kunnen reageren op onvoorspelbare situaties. Het is mogelijk om hiervoor hulp in te schakelen. Zo zijn er verschillende aanbieders die ondersteuning bieden bij een cyberaanval. Op irent.nl vind je verschillende opties ter ondersteuning tijdens een cyberaanval.